پلم

پلم

پلم

 

نام عربی:

الخمان الارض

 

نام انگلیسی:

Dwarf Elder

 

نام علمی:

sambucus Ebulus

 

نامهای دیگر:

آقطی کوچک، خمان صغیر.

 

ماهیت:

پلم میوه گیاه علفی و چند ساله است که ارتفاع آن به یک و نیم می رسد.

ساقه گیاه پلم، نسبتا ضخیم و سطح مقطع آن معمولا مربعی شکل است و بر سطح آن، شیارهای مشخص دیده می شود.

برگهای گیاه پلم به صورت مرکب رشد می کنند. برگچه های گیاه پلم، کشیده، نوکدار و نسبتا باریک اند که دمبرگ یا با دمبرگهای بسیار کوتاه، به صورت متقابل رشد می کنند. کناره های گیاه پلم، حالت اره ای دارد.

گل های گیاه پلم سفید و کوچک اند و به صورت خوشه ای می رویند؛ هر یک از گل ها، پنج گلبرگ کشیده، نوک دار، بیضی شکل یا بادامی شکل دارند و رایحه شان شبیه بوی بادام تلخ است.

میوه های گیاه پلم، کروی شکل، کوچک، سیاه رنگ و براق اند و به صورت خوشه ای رشد می کنند.

 

تشابه و تقلب:

میوه های پلم به میوه های انگورکولی شباهت بسیار زیادی دارد.

 

محل رویش:

ایران در استانهای مازندران و گیلان.

 

مواد تشکیل دهنده:

در برگ های گیاه پلم، گلوکوزید سیانوژنیک، نوعی اسانس روغنی فرار به نام اسانس یبل، کمی ماده تلخ، ماده پالمیتین و کمی قند ساکاروز وجود دارد.

گل های این گیاه نیز حاوی اسانس است. در میوه گیاه پلم، تانن، اسانس، ماده ای تلخ، اسید والریانیک، اسید سیتریک، اسیدوینیک و اسیدمالیک وجود دارد.

ریشه این گیاه حاوی مقدار کمی ساکاروز، اسیداستیک، اسیدوالریانیک، اسیدتانیک و ماده هی یبلین است.

 

برگرفته از کتاب :

دایره المعارف  طب سنتی/ مفردات

مولف ، سید محمد علی سید نظری

 

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا