اردک - گوشت اردک - فوائد اردک - فوائد گوشت اردک - مضرات اردک - مضرات گوشت اردک - فوائد و مضرات گوشت اردک - فوائد و مضرات اردک
اردک – فوائد و مضرات گوشت اردک

فوائد و مضرات گوشت اردک

نام فارسی :

اردک

نام عربی :

بطّ

نام اردو :

مرغابی

نام علمی :

Anas Platyrhnchos از خانواده Anatidae

نام های دیگر :

بط

ماهیت :

اردک ها پرنده هایی آبزی و نسبتا بزرگ هستند و در حالت کلی به دو دسته تقسیم می شوند : اردک های اهلی و اردک های وحشی.

هر دسته ، گونه های بسیار متنوعی دارد.

اردک های وحشی ، مهاجرند و می توانند پرواز کنند ، ولی اردک های اهلی قادر به پرواز کردن نیستند.

بدن اردک ها از پرهایی با رنگ های متنوع پوشیده شده است.

پر های سر و گردن و سینه اردک ها ، از بقیه قسمت ها کوچک تر ، و پر های بال آنان بسیار بزرگ است.

معمولا اردک های اهلی ، کاملا سفید رنگ ، گاهی کاملا تیره و گاه خاکستری رنگ هستند

ولی اردک های وحشی ، تنوع رنگ بیشتری دارند.

اردک ها اغلب سری کوچک و منقاری کشیده ، کمی پهن و زرد مایل به طلایی دارند.

سر و گردن گونه های مختلف اردک ها ، رنگ های بسیار متنوع دارد.

سرو گردن اردک های وحشی نر ، سبزرنگ و کمی براق است ولی اردک های اهلی اغلب سر و گردنی هم رنگ بدنشان دارند.

اردک ها ، گردن هایی نسبتا کشیده دارند.

در قسمت پایین گردن اردک های وحشی نر ، حلقه ای سفید رنگ دیده می شود و سینه شان قهوه ای مایل به قرمز و گاه تیره رنگ است.

همچنین پشت این اردک ها تیره رنگ و بقیه بدن شان خاکستری و گاه مایل به سفید می باشد ،

اما بدن اردک های وحشی ماده ، قهوه ای کم رنگ با نقطه ها و رگه های پررنگ است.

اردک ها ، دم هایی بسیار کوتاه دارند .

پاهای اردک اغلب نارنجی رنگ است که شامل سه انگشت کشیده و باریک در قسمت جلوی آن و انگشتی بسیار کوچک در پشت آن می باشد.

سر هر انگشت ، ناخنی تیز و کوچک وجود دارد.

سه انگشت جلویی ، به وسیله دو پره نسبتا نازک ، به هم متصل شده و حالتی تقریبا لوزی شکل ایجاد می کنند.

تخم اردک ، نسبتا بزرک ، تخم مرغی شکل ، کمی کشیده ، خاکستری رنگ ، مایل به سبز بسیار کم رنگ ، گاه سفید و کمی بزرگ تر از تخم مرغ است.

معمولا ۲۸ روز طول می کشد تا جوجه های اردک از تخم بیرون بیایند.

بهترین تخم اردک ، تولید روز است.

اردک های از دانه ها ، غلات ، گیاهان نرم ، جلبک ها ، ریشه برخی گیاهان آبی ، کرم ها ، بعضی از حشرات ، قورباغه های کوچک و ماهی های کوچک تغذیه می کنند.

اردک ها می توانند تا ده سال عمر کنند.

محل زندگی :

کشور های خاورمیانه ، آسیای میانه ، کشور های شرق و جنوب شرقی آسیا ، ارمنستان ، آذربایجان ، گرجستان ، افغانستان ، هند ، پاکستان ، روسیه ، بنگلادش ، بوتان ، نپال ، مغولستان ، منطقه اسکاندیناوی ، اتریش ، بلژیک ، بلغارستان ، چک ، فرانسه ، آلمان ، یونان ، مجارستان ، ایرلند ، ایتالیا ، هلند ، لهستان ، رومانی ، سوئیس ، الجزایر ، مراکش ، سودان ، اتیوپی ، کانادا ، مکزیک و آمریکا

اجزای مورد استفاده و مشتقات :

گوشت ، پیه ، مغز ، قلب ، کبد ، کیسه صفرا ، سنگدان ، پر ، فضله ، تخم و روغن پیه

طبیعت :

گوشت اردک در درجه دوم گرم و درجه اول خشک است ، با رطوبت فضله.

قلب اردک ، طبیعتی بسیار گرم و خشک دارد.

کبد اردک ، گرم و تر است.

فضله اردک ، طبیعتی بسیار گرم دارد.

نفع خاص :

تقویت باه و تسمین

افعال و خواص :

گوشت اردک ، دافع ریاح گرم است.

گوشت ران اردک ، مسمن کلیه ، مولد منی ، مقوی قوه ها و مولد خون صالح و غلیظ می باشد.

پیه اردک ، مسخن ، ملطف ، ملین ، محلل و بسیار نافع است و افعال و خواصی قوی تر نسبت به پیه بقیه پرنده ها دارد.

قلب اردک ، مقوی قلب است.

کبد اردک ، مولد خون صالح می باشد.

کیسه صفرای اردک ، جالی است.

سنگدان اردک ، مقوی معده و مقوی احشاء می باشد.

تخم اردک مسمن است.

گوشت اردک ، غذائیت فراوانی دارد . گوشت ران اردک ، باعث صاف شدن صدا می شود و به رفع خفقان کمک می کند.

ضماد گوشت اردک با نمک ، زگیل را برطرف می کند.

طلای پیه اردک ، کلف را برطرف می کند. روغن پیه اردک ، درد مفاصل را تسکین می دهد.

خوردن مغز سر اردک ، خفقان ، ورم پستان ، درد های سرد ، سرفه ، خشکی سینه ، خشونت صدا ، سوزش امعاء ، درد امعاء و ورم مقعد را بهبود می بخشد.

ضماد مغز سر اردک ، برای رفع ورم مقعد مفید است.

ضماد مغز سر اردک با آرد باقلا ، به رفع خفقان ، ورم پستان و درد های سرد کمک می کند.

خوردن قلب اردک برای کسانی که کارهای سخت انجام می دهند ، مفید است ، همچنین خفقان را برطرف می کند.

کبد اردک ، باعث صاف شدن صدا می شود و در درمان خفقان موثر است.

کیسه صفرای اردک ، بینایی را تقویت و چرک زخم ها را تنقیه می کند.

سعوط کیسه صفرای اردک خانگی به همراه کمی دوغ ، برای شقیقه مفید است.

خاکستر پرهای اردک ، خنازیر را بهبود می بخشد.

خوردن تخم اردک سرفه و درد سینه را برطرف می کند.

خوردن نیمروی تخم اردک و روغن زیتون و سداب ، باعث تسریع در تکلم اطفال می شود.

خوردن تخم اردک با کهربا ، برای رفع خونریزی و زحیر مفید است.

اکتحال سفوف پوست تخم اردک به همراه مروارید و شکر و نوشادر ، بیاض را بسیار بهبود می بخشد.

طلای فضله اردک برای کلف ، به درمان نمش و خنازیر کمک می کند.

مضرات :

گوشت سینه اردک ، دیرهضم و نفاخ است و تب ربع را در پی دارد.

گوشت ران اردک ، زود در معده متعفن می شود و سر درد ایجاد می کند.

قلب اردک ، دیرهضم است و خلط فاسد تولید می کند.

سنگدان اردک ، دیر هضم است.

تخم اردک ، بسیار غلیظ و دیر هضم می باشد.

مصلحات و تدابیر :

سرکه ، زنجبیل ، سکنجبین ، سداب ، کرفس و پونه برای گوشت اردک

گوشت اردک را باید پیش از خوردن ، به خوبی پخت.

در صورت بریان کردن گوشت اردک ، بهتر است به همراه پیاز ، پونه و سداب ، در روغن زیتون بریان کنید.

در صورتی که بخواهید از گوشت اردک ، شوربا تهیه کنید ، بهتر است وسط آن ، گشنیز و کرفس و سداب و پیاز و چند حبه سیر خشک شده بگذارید و با نخود و تره و دارچین بپزید.

آبکامه ، سرکه ، فلفل ، زیره وصعتر ، برای قلب اردک.

قلب اردک باید به خوبی پخته شود.

منبع :

کتاب علم الادویه

تالیف سیدمحمدعلی سیدنظری