بدن اردکها از پرهایی با رنگهای متنوع پوشیده شده است. پرهای سر و گردن و سینه اردکها، از بقیه قسمتها کوچکتر، و پرهای بال آنان بسیار بزرگ است. معمولا اردکهای اهلی، کاملا سفید رنگ، گاهی کاملا تیره و گاه خاکستری رنگ هستند. ولی اردکهای وحشی، تنوع رنگ بیشتری دارند.
اردکها اغلب سری کوچک و منقاری کشیده، کمی پهن و زرد مایل به طلایی دارند. سر و گردن گونههای مختلف اردکها، رنگهای بسیار متنوع دارد. سرو گردن اردکهای وحشی نر، سبز رنگ و کمی براق است ولی اردکهای اهلی اغلب سر و گردنی هم رنگ بدنشان دارند. اردکها، گردنهایی نسبتا کشیده دارند.
در قسمت پایین گردن اردکهای وحشی نر، حلقهای سفید رنگ دیده میشود و سینه شان قهوهای مایل به قرمز و گاه تیره رنگ است.
همچنین پشت این اردکها تیره رنگ و بقیه بدنشان خاکستری و گاه مایل به سفید است. اما بدن اردکهای وحشی ماده، قهوهای کم رنگ با نقطهها و رگههای پررنگ است.
اردکها، دمهایی بسیار کوتاه دارند .پاهای اردک اغلب نارنجی رنگ است که شامل سه انگشت کشیده و باریک در قسمت جلوی آن و انگشتی بسیار کوچک در پشت آن است.
سر هر انگشت، ناخنی تیز و کوچک وجود دارد. سه انگشت جلویی، به وسیله دو پره نسبتا نازک، به هم متصل شده و حالتی تقریبا لوزی شکل ایجاد میکنند.
تخم اردک، نسبتا بزرک، تخم مرغی شکل، کمی کشیده، خاکستری رنگ، مایل به سبز بسیار کم رنگ، گاه سفید و کمی بزرگ تر از تخم مرغ است.
خواص و مضرات گوشت اردک
گوشت اردک خوراکی است، در حالت کلی اردکها در دسته پرندههای آبزی و بزرگ جایی میگیرند. اردکها را میتوان به دو دسته اردکهای وحشی و اردکهای اهلی تقسیم بندی کرد. در دسته اردکهای وحشی و اهلی گونههای گوناگونی وجود دارد.
در طب سنتی گوشت اردک به عنوان یکی از گوشتهای عالی و گرمترین گوشت به حساب میآید. ارزش غذایی گوشت اردک بسیار بالاست. توجه داشته باشید که گوشت اردک بسیار دیر هضم است و از اصلیترین خاصیتها آن میتوان به نفاخ بودن آن اشاره کرد.
گوشت اردک در حالت کلی دافع ریاح گرم است. گوشت ران اردک مسمن کلیه، مولد منی، مقوی قوهها و مولد خون صالح و غلیظ است. خوردن قلب اردک باعث قوی شدن قلب میشود. در طب سنتی استفاده از کبد اردک به عنوان ماده خون ساز استفاده میشود. کیسه صرافی اردک جالی است. افرادی که دچار معده ضعیف هستند استفاده از سنگدان اردک میتواند باعث تقویت احشاء شود. همچنین تخم اردک مسمن است.
گوشت اردک، ارزش غذایی فراوانی دارد. گوشت ران اردک، باعث صاف شدن صدا میشود و به رفع خفقان کمک میکند. ضماد گوشت اردک با نمک، زگیل را برطرف میکند.
طلای پیه اردک، کلف را برطرف میکند. روغن پیه اردک، درد مفاصل را تسکین میدهد.
خوردن مغز سر اردک، خفقان، ورم پستان، دردهای سرد، سرفه، خشکی سینه، خشونت صدا، سوزش امعاء، درد امعاء و ورم مقعد را بهبود میبخشد. ضماد مغز سر اردک، برای رفع ورم مقعد مفید است.دضماد مغز سر اردک با آرد باقلا، به رفع خفقان، ورم پستان و دردهای سرد کمک میکند.
خوردن قلب اردک برای کسانی که کارهای سخت انجام میدهند، مفید است، همچنین خفقان را برطرف میکند. کبد اردک، باعث صاف شدن صدا میشود و در درمان خفقان موثر است. کیسه صفرای اردک، بینایی را تقویت و چرک زخمها را تنقیه میکند.
سعوط کیسه صفرای اردک خانگی به همراه کمی دوغ، برای شقیقه مفید است. خوردن تخم اردک میتواند سرفه و درد سینه را به صورت کامل برطرف کند. همچنین استفاده از تخم اردک میتواند یکی از بهترین راههایی باشد که باعث کاهش میزان خونریزی است. خاکستر پرهای اردک، خنازیر را بهبود میبخشد.
گوشت اردک خواص و ویژگیهای دیگری دارد که از جمله این ویژگیهای میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- تقویت قوای جنسی
- فعال ساز سیستم گوارش
- خون ساز
- کاهش تنگی نفس
- کاهش تپش قلب
- تقویت کننده کلیهها
- درمان سرفه
- درمان سوزش معده
- کاهش خشونت صدا
- و…
بخشهای قابل استفاده از اردک
- قلب
- کبد
- کیسه صفرا
- سنگدان
- پر
- تخم اردک
- گوشت
- پیه
- روغن پیه
- مغز
- فضله
مضرات گوشت اردک
گوشت اردک جزو دسته گوشتهای دیرهضم است که استفاده از آن تب ربع را در پی دارد. خوردن گوشت ران اردک به دلیل متعفن شدن در مدت زمان کوتاه، یکی از غذاهایی است که سردرد ایجاد میکند. خوردن قلب اردک به دلیل دیرهضم بودن باعث خلط فاسد میشود. سنگدان اردک دیر هضم است که همین مورد باعث میشود گوشت این پرنده برای مدت زمان طولانیتری در معده باقی بماند.
در صورتی که گوشت اردک را بریان میکنید بهتر آن است که این گوشت به همراه پیاز، سداب، پویه در روغن زیتون سرخ شود.
برای تهیه شوربا از گوشت اردک بهتر آن است که وسط گوشتهای اردک از گشنیز، کرفس، سداب، پیاز، سیر و نعنا استفاده شود و این مخلوط را با تره، نخود و دارچین بپزید. توجه داشته باشید که قلب اردک باید به خوبی پخته شود.
استفاده از آبکامه، سرکه، فلفل، زیره وصعتر در هنگام طبخ قلب اردک میتواند خواص این گوشت را به میزان زیادی افزایش دهد.
موارد مصرف گوشت اردک
استفاده از گوشت اردک به همراه مواردی که در این مقاله عنوان شد میتواند خواص و مزیتهای گوشت اردک را به میزان قابل توجهای افزایش دهد.
طبیعت اجزای قابل استفاده اردک
گوشت اردک در طب سنتی به عنوان یک گوشت گرم و درجه اول خشک به حساب میآید. همچنین قلب اردک طبعی بسیار گرم دارد. طبیعت کبد اردک گرم و تر است. فضله اردک طبیعت بسیار گرمی دارد.
در طب سنتی استفاده از تخم اردک نیز خواص و مزیتهای مختلفی را با خود به همراه دارد. که از جمله این خواص میتوان به کاهش خشکی سینه، رفع لاغری و تنگی نفس، کاهش خونریزی و… اشاره کرد. در صورتی که تخم اردک با پیه خود این پرنده طبخ شود میتواند مزیتهای مختلف دیگری را به این تخم اضافه کند.
توجه داشته باشید که بهترین تخم اردک، تخم اردک روز است.
غذای اردک
اردکها از مواد غذایی مختلفی تغذیه میکنند. از اصلیترین تغذیه اردکهای میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- جلبک
- انواع دانهها
- غلات
- گیاهان نرم
- ریشه برخی از گیاهان آبی
- ماهی و قورباغههای کوچک
- بعضی از حشرات
- کرمها
- و…
محل زندگی اردک
اردکها در بخشهای مختلفی از گره زمین زندگی میکنند اما بیشتر اردکها در کشورهای خاورمیانه، آسیای میانه، کشورهای شرق و جنوب شرقی آسیا، ارمنستان، آذربایجان، گرجستان، افغانستان، هند، پاکستان، روسیه، بنگلادش، بوتان، نپال، مغولستان، منطقه اسکاندیناوی، اتریش، بلژیک، بلغارستان، چک، فرانسه، آلمان، یونان، مجارستان، ایرلند، ایتالیا، هلند، لهستان، رومانی، سوئیس، الجزایر، مراکش، سودان، اتیوپی، کانادا، مکزیک و آمریکا زندگی میکنند.
مصرف اردک در ایران هم طرفداران زیادی دارد، در شمال ایران این پرنده در فصول خاصی از سال مصرف زیادی پیدا میکند. در طب سنتی هم بخشهای مختلف این پرنده برای مصارف دارویی مورد استفاده قرار میگیرد.
سلام. تشکر اطلاعات خوبی بود. تخم اردک گرم یا سرد؟
با سلام
ممنون از توجه شما
طبع تخم اردک سرد است.