بی خوابی
بین ۸ تا ۱۰ درصد از مردم ایران مبتلا به اختلال بی خوابی هستند که میتواند علامتی از بیماری های جدی همراه،باشد. این بیماری از دیدگاه طب سنتی ایران،می تواند با اختلال در به خواب رفتن،طول مدت خواب و نشاط نداشتن کافی بعد از بیداری تظاهر کند به طوری که عملکرد روزانه فرد را مختل می کند.این بیماری پایه بیماری های دیگر مانند اختلالات گوارشی،عصبی و هورومونی دیگر است و نباید از آن به سادگی گذشت.
درمانهای غیر دارویی بی خوابی
- مدیریت حالات عصبی و روانی:مانند نور پایین چشم ها و کاهش توجه به بیرون،کاهش استفاده از تلفن همراه و تلویزیون به خصوص یک ساعت قبل خواب.
- *نتایج مطالعات مختلف حاکی از آن است که استرس های طول روز منجر به کاهش مراحل REM وSWS خواب همراه با کاهش کارایی خواب (Sleep efficiency) می شود.
- استحمام روزانه دو ساعت قبل از مصرف شام.
- مصرف غذاهای رطوبت بخش مانند سوپ جوجه،سوپ ماهیچه ،برنج،سوپ کاهو،شیر برنج،فرنی،حریره بادام،خورشت آلو اسفناج،خورشت کدو، سیب شیرین، گلابی، انار شیرین،انگور و همچنین نوشیدنی هایی مانند آب سیب، آب هویچ،شیر گاو با شیره انگور و ماء الشعیر طبی.
- پرهیز از مصرف غذاهای تند و تیز (مانند سیر، پیاز، تره، ترب، کلم خردل، سوسیس، کالباس و …)، ترش و شور.
- مدیریت خواب: پرهیز از خوابیدن در طول روز، دمای اتاق خواب بین ۱۸ تا ۲۲ درجه(کمی خنک) و با حداقل نور باشد، رنگ اتاق خواب آرام بخش بوده و از رنگ ها و نورهای تحریکی نظیر قرمز استفاده نشود.
- انجام فعالیت بدنی خفیف و معتدل با دفعات زیاد و پیاده روی یک ساعت قبل از غروب آفتاب توصیه می شود.
- ماساژ بدن با فشار متوسط با روغن زیتون هفته ای یک بار.
درمان های دارویی ساده:
دم کرده گل گاوزبان: یک ساعت قبل از خواب یک قاشق غذاخوری در یک لیوان آب جوش به مدت ۱۰ دقیقه دم کشیده و سپس با یک قاشق مرباخوری شکر و یا کمی نبات میل شود.
چای اسطوخودوس: یک قاشق مرباخوری در یک لیوان آب جوش به مدت ۱۰ دقیقه دم کرده و ۲ تا ۳ بار در روز با کمی نبات میل کنند.
کاهو: به همراه و عده شام در صورت نبود مشکلات گوارشی مصرف شود.
راهنمای بالینی طب سنتی ایران تالیف دکتر محسن نظری صفحه82،83